De beste WordPress backup plugin voor jouw website

Het maken van regelmatige backups kan van essentieel belang zijn voor jouw website. Er kan van alles mis gaan met een website, waardoor je wellicht alles kwijt raakt als je geen backup bij de hand hebt. Een bug in een plugin die je website onbereikbaar maakt, een malware aanval waardoor je site ergens diep in de bestanden corrupt raakt of simpelweg een plugin update die niet goed samenwerkt met de rest van je website.

Voor als deze problemen is het super handig als je een recente backup hebt van jouw WordPress website. Deze backups bestaan altijd uit twee onderdelen: Een MySQL database en map met bestanden. Zoals je misschien al weet werkt WordPress voor het grootste deel via een database, hierin wordt van alles opgeslagen, waaronder blogposts, plugin settings en veel meer. In de map zitten dan voornamelijk afbeeldingen en andere bestanden die te groot zijn voor in de database. Als je beide hebt kan je een website weer terugzetten naar de data van die bestanden.

Niemand zit er natuurlijk op te wachten om zelf een kopie te downloaden van alle bestanden en de database wanneer je een backup wilt hebben. Dat is waar een WordPress backup plugin van pas komt, deze plugins maken het mogelijk om via één klik op de knop een backup te maken. Soms kan het zelfs volledig automatisch!

Wat zijn de belangrijkste functies van een WordPress backup plugin

Er zijn drie belangrijke pijlers voor iedere backup plugin: automatisering, handmatigheid en opslag. Ten eerste de automatisering, stel jouw website is al helemaal klaar en er worden alleen regelmatig nieuwe blogposts geplaatst en updates uitgevoerd. Dan heb je het liefst dat je zelf niet meer om hoeft te kijken naar het maken van backups, dus deze moeten op de achtergrond gemaakt kunnen worden om de zoveel tijd. Maar, stel dat jouw website een grondige update moet ondergaan, dan heb je liever dat je handmatig even een backup kan maken voordat je gaat beginnen.

De opslag van de backups zijn natuurlijk ook van groots belang. Het voornaamste punt dat wij hierbij graag vermelden is het volgende: Sla jouw backups niet op bij dezelfde server als de website. Een aannemelijke reden waarvoor je een backup nodig hebt is een server crash, maar als jouw backup dan is opgeslagen op diezelfde server heeft dat natuurlijk geen zin. Daarom moet een WordPress backup plugin altijd de mogelijkheid hebben om de backups op te slaan buiten WordPress zelf.

Onze drie favoriete WordPress backup plugins

Dit zijn de drie WordPress backup plugins die wij gebruiken voor onze websites. We wisselen tussen deze drie aan de hand van de situatie waarin de website zich bevindt. Daarom zal ik bij iedere plugin een situatie noemen waarvoor wij hem gebruiken. Overigens zijn deze plugins allemaal gratis te gebruiken, ook al zitten sommige features wel verborgen achter een paywall.

ManageWP

ManageWPpng

ManageWP is eigenlijk veel meer dan een WordPress backup plugin. Het geeft een hoop opties zoals het gemakkelijk managen van meerdere WordPress websites, wat betreft de updates, backups en logins. Maar dat is stof voor een andere blogpost. Hier zal ik voornamelijk de backup functie bespreken.

Wij gebruiken ManageWP voor elke website, zowel in productie als in onderhoud. Het geeft ons makkelijk de mogelijkheid om de website up-to-date te houden en ook de mogelijkheid om makkelijk in te loggen zonder allemaal gegevens op te zoeken. Maar, de backup functie staat ook altijd aan.

Bij de gratis versie van ManageWP kan je maandelijkse backups instellen. Deze worden volledig automatisch gemaakt en kunnen super makkelijk worden teruggezet zodra dat nodig is. Ook geeft ManageWP de optie om de backups te downloaden naar jouw computer, maar ze worden al opgeslagen op hun eigen servers, met de keuze tussen een server in Europa of de Verenigde Staten.

ManageWP geeft dus een geautomatiseerd proces met opslag op een externe server. De handmatigheid mist en de maandelijkse interval is misschien ook niet genoeg voor iedere website (Je kan upgraden naar bijv. dagelijkse backups voor $2/maand/website extra), maar als een volledig gratis optie is het het zeker waard!

UpdraftPlus

UpdraftPlus

UpdraftPlus is waarschijnlijk de bekendste WordPress backup plugin met momenteel meer dan drie miljoen actieve installaties. Updraft excelleert voornamelijk in de mogelijkheden die het biedt. Je kan zelf de interval kiezen van de backups met keuzes van maandelijks tot ieder uur. Dit gebeurt dan dus volledig automatisch en daarbij komt ook nog de mogelijkheid om je backups op te slaan naar externe locaties. Hier kan je bijvoorbeeld kiezen uit Google Drive, Microsoft OneDrive of Dropbox.

Wij gebruiken UpdraftPlus daarom voor al onze onderhoudsklanten. Bij ons onderhoudspakket bieden wij wekelijkse backups van de website aan. Deze stellen wij dan in via Updraft. Zelf vinden wij Google Drive een goede optie voor de opslag, aangezien ieder Google account gratis 15 GB aan opslag heeft. Met wekelijkse backups kan je daar zeker maanden mee op vooruit, zelfs met meerdere websites.

Updraft maakt het ook gemakkelijk om de backups op terug te zetten of om zelf een backup te maken op een moment dat jij dat wilt. Overigens hebben wij zelf wel uitgevonden dat niet alles perfect werkt. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat oudere backups automatisch worden verwijdert, maar als ze zijn opgeslagen op Google Drive werkt deze functie niet.

Het is een gratis plugin met een premium optie, dus je zult waarschijnlijk wel tegen een betaling oplopen als je de geavanceerde features wilt benutten. Echter denken wij dat deze voor de meeste WordPress sites niet nodig zijn en de gratis versie genoeg opties geeft.

BackWPup

BackWPup

BackWPup is de laatste WordPress backup plugin in ons rijtje. Wij gebruiken deze plugin voornamelijk op websites die nog in productie in zijn. Dit komt doordat BackWPup een fijne interface heeft en veel opties voor handmatige backups.

Deze plugin geeft namelijk veel opties bij het maken van een backup. Je begint het met het maken van een taak, een soort preset die vervolgens vaker opnieuw kan worden gebruikt bij het maken van backups. In deze taak krijg je een groot aantal opties. Hier volgen een aantal van de belangrijkste:

  • Kiezen welke database tabellen in de backup moeten
  • Kiezen welke bestandsmappen er in de backup moeten
  • Automatisch backups laten maken via WordPress cron jobs, met de mogelijkheid om het schema helemaal aan te passen aan jouw wensen
  • Bestandsnamen en compressietype kiezen

En nog veel meer natuurlijk. Wel heeft de gratis versie van deze plugin wat weinig opties voor externe backups. Dropbox en op de lokale server behoren tot de opties, maar een makkelijke service als Google Drive of Onedrive ontbreekt bij de gratis versie.

Wat is nu voor mijn website een goede WordPress backup plugin?

Hopelijk kan je deze vraag nu zelf beantwoorden met de informatie die ik je gegeven hebt. In het kort nogmaals wat wij gebruiken voor welke situatie:

  • Voor iedere website die live staat: ManageWP
  • Voor live websites die vaker geupdate worden: UpdraftPlus
  • Voor websites die nog in productie zijn: BackWPup

 Als je verder nog vragen hebt, stuur ons gerust een mailtje of een bericht op Facebook en we helpen je graag verder!

Klaar om jouw avontuur met ons te starten?

Plan nu een vrijblijvende (online) kennismaking in en laat ons samen jouw online groei en succes verkennen

Inzicht in onze prijzen

Ontdek onze tarieven: helder en eerlijk. 

Naam dienst
Omschrijving
Prijs
Wordpress deveopment
Volledige custom Wordpress website gebouwd in Elementor inclusief design
Vanaf €1300 excl. btw
Webshop development
Volledige custom webshop gebouwd in Elementor/woocommerce inclusief design
Vanaf €1600 excl. btw
Front end / back end development
Een volledig maatwerk geprogrammeerd project
€45 per uur excl. btw
Webdesign
Volledig op maat gemaakt webdesign in Adobe XD
Vanaf €800 excl. btw
Website onderhoud
Volledig onderhoud van jouw website
Vanaf €19,99 per maand excl.btw
Website Hosting
Shared hosting of VPS hosting
Vanaf €9,99 per maand excl.btw
Social media marketing
Onderhouden van Instagram/Facebook/Pinterest/Linkedin
Vanaf €240 per maand excl.btw

Vragen of meer informatie nodig? Neem contact met ons op

 
× Vragen? stuur ons een berichtje