Wat heb je nodig voor WordPress?

Wat is WordPress en waarom kies je ervoor?

Wij hebben eerder al een keer een blogpost geschreven over de voordelen van het hebben van een WordPress website, maar ik zal hier even een korte samenvatting geven. WordPress is een CMS (Content Management System), dit betekent dat het beheren van jouw content makkelijker is gemaakt. Na een initiële setup kan je altijd gemakkelijk nieuwe teksten toevoegen of oude aanpassen.

WordPress maakt het dus makkelijk voor jezelf om een website te beheren, echter zijn er veel meer opties voor een CMS. Waarom is WordPress dan toch de beste keuze voor jouw website? Daar is een makkelijk antwoord op te geven: Het is de meeste gebruikte CMS en het is gratis.

Het feit dat WordPress het meeste gebruikt wordt, lijkt op het eerste gezicht misschien geen groot voordeel. Maar niks is minder waard, wat heb je nodig voor WordPress? Ik ga het allemaal uitleggen in deze post, maar de keuzes die er zijn ontstaan voor de benodigdheden, zijn reusachtig aangezien WordPress wereldwijd zo bekend. Er is een grote vraag naar WordPress tools en hulp, waardoor er ook een groot aanbod is. In deze zee van opties is belangrijk om terug te gaan naar de basis: Wat heb je nodig voor WordPress als je net gaat beginnen?

Wat heb je nodig voor WordPress

Voor het idee ga ik er vanuit dat je nog onbekend met WordPress en hele wereld eromheen. Dit zijn dan de drie belangrijkste benodigheden als je een eigen website of blog wilt gaan opzetten, zonder dat deze website direct duizenden bezoekers moet aankunnen.

Hosting

Alles wat je vindt op het web staat ergens op een server. De servers zijn verbonden met het internet en slimme techneuten zorgen ervoor dat deze zo goed als altijd online zijn, waardoor jouw website 24/7 te bereiken is door jouw bezoekers. Over de werking van dat allemaal hoef jij in principe niks te weten voor het opzetten van een WordPress site. Jij hoeft enkel op zoek naar een hostingprovider, eventueel een WordPress hosting provider, ook al is dit lang niet altijd nodig.

Wij bieden zelf ook hosting aan, dus als je geïnteresseerd bent in onze hosting; simpel, snel en goedkoop met persoonlijke hulp wanneer nodig, neem dan contact met ons op. Een enkele keer googlen en je vindt ook tal van andere bedrijven die dit aanbieden. De opties en prijzen zullen allemaal net iets verschillen maar de volgende dingen zijn belangrijk:

  • Schrijfruimte van minimaal 5 GB zou genoeg moet zijn
  • Dataverkeer limieten zal je niet snel halen, dus maak je daar niet teveel zorgen om
  • WordPress one-click-install is altijd handig om inbegrepen te hebben (meeste hostingproviders hebben dat sowieso al, ook al staat het er misschien niet)
  • Een inbegrepen SSL-certificaat is wenselijk, waarom? Klik dan hier voor onze blogpost erover

Met deze vier punten heb je alles wat je nodig hebt voor een WordPress website, wat betreft de hosting. Wellicht kom je dingen tegen als Managed Hosting of VPS, maar dat raden wij ten sterkste af voor kleinere websites.

Domeinnaam

Jouw nieuwe hostingpakket moet worden gelinkt aan een domeinnaam. Een hostingpakket staat namelijk op een server met een IP-adres, een reeks aan nummers, uniek voor die server. Maar het is voor een bezoeker natuurlijk niet handig om een IP-adres in te tikken wanneer die een website wilt bezoeken. Daar komt een domeinnaam in het spel.

Een domeinnaam wordt gelinkt via nameservers aan een IP-adres, hierdoor kan de bezoeker een domeinnaam intikken, bijvoorbeeld www.drwebdesign.nl, om een connectie te krijgen met de achterliggende server. Zodra die connectie is gemaakt, kan de server de website laten zien aan de gebruiker.

Veel hostingproviders bieden ook domeinnamen aan, soms zelfs gratis inbegrepen bij een hosting pakket! Let hier wel op: Veel bedrijven laten actieprijzen zien die na een maand of jaar flink verhoogd kunnen worden! Zelf bieden wij geen domeinnamen aan, maar wij sturen onze klanten daarvoor vaak naar TransIP, aangezien wij goede ervaringen hebben met hun diensten.

Logo TransIP

Een domeinnaam kan dus los worden gekocht van de hosting en vervolgens met de juiste instellingen alsnog worden gelinkt aan elkaar. Maar, voor een beginnende website eigenaar is het aan te raden om een bedrijf te zoeken die zowel hosting als domeinnaam voor jou kan regelen. Deze bedrijven linken beide dan vaak al aan elkaar zonder extra moeite en kan daardoor setup problemen voorkomen.

Ook wij zullen dat allemaal regelen, ook al bieden wij niet beide aan.

Thema en plugins

Als het goed is, heb je bij dit punt een lege WordPress installatie. Waarschijnlijk zie je al iets staan als je naar jouw domein gaat, maar het is uiteraard niet nog zoals jij het graag wilt. Dit het moment waarop WordPress’ bekendheid belangrijker wordt. Om de website helemaal naar jouw wensen te maken, moet je een thema gaan kiezen en plugins installeren. Doordat WordPress zo bekend is, zijn er duizenden gratis opties hiervoor.

Je kan bijvoorbeeld werken met het standaard WordPress thema dat al is geïnstalleerd. Het was lange tijd niet de beste optie, maar WordPress heeft veel verbeteringen gemaakt, waardoor dit thema samen met de Gutenberg plugin een goede optie is voor beginners. Hiermee creëer je een WordPress omgeving die gemakkelijk te veranderen en te vullen is.

Zelf zijn wij fan van Elementor, een drag-en-drop website builder die het super makkelijk maakt om een eigen, unieke lay-out te maken voor jouw pagina’s. Samen met hun eigen Hello thema kan je vanaf een leeg canvas beginnen met het opbouwen van jouw site. Elementor heeft een gratis versie waarmee je kan beginnen. Hierdoor kan je alvast kijken hoe het werkt, maar het mist uiteindelijk wel veel belangrijke features, waardoor de Pro versie toch een betere optie is.

Wat heb je nodig voor WordPress? Elementor.

Dit zijn niet je enigste twee opties, uiteraard. Wat heb je nodig voor WordPress neemt vanaf dit moment een grotere betekenis aan. Binnen WordPress zijn er tal van dingen ‘nodig’, maar voor de basis is dit genoeg.

Alles gelukt?

Wat heb je nodig voor WordPress? Dat was de vraag, maar als je deze drie dingen hebt kunnen bemachtigen, zou je een goed begin moeten kunnen maken met jouw website. WordPress is super uitgebreid en krachtig platform, dus het is niet erg als je in het begin niet alles begrijpt. Er zijn tal van uitlegvideo’s en -teksten te vinden op het internet die jou weer een stap verder kunnen helpen in het proces. Ook op onze blog zullen nog regelmatig nieuwe informatiebronnen over WordPress verschijnen!

Als het niet allemaal gelukt is of je wilt toch graag het maken van een website uit handen geven aan ervaren webdesigners en -developers, neem dan gerust contact met ons op en wie weet kunnen wij jou verder helpen.

Klaar om jouw avontuur met ons te starten?

Plan nu een vrijblijvende (online) kennismaking in en laat ons samen jouw online groei en succes verkennen

Inzicht in onze prijzen

Ontdek onze tarieven: helder en eerlijk. 

Naam dienst
Omschrijving
Prijs
Wordpress deveopment
Volledige custom Wordpress website gebouwd in Elementor inclusief design
Vanaf €1300 excl. btw
Webshop development
Volledige custom webshop gebouwd in Elementor/woocommerce inclusief design
Vanaf €1600 excl. btw
Front end / back end development
Een volledig maatwerk geprogrammeerd project
€45 per uur excl. btw
Webdesign
Volledig op maat gemaakt webdesign in Adobe XD
Vanaf €800 excl. btw
Website onderhoud
Volledig onderhoud van jouw website
Vanaf €19,99 per maand excl.btw
Website Hosting
Shared hosting of VPS hosting
Vanaf €9,99 per maand excl.btw
Social media marketing
Onderhouden van Instagram/Facebook/Pinterest/Linkedin
Vanaf €240 per maand excl.btw

Vragen of meer informatie nodig? Neem contact met ons op